Ruimtekussen en ruimte rijden

Ruimtekussen en Ruimte rijden

In de vorige Batten in de Bocht ging het al over het ruimtekussen: de lucht die je om je heen moet rijden omdat je als motorrijder niet de luxe van een kreukelzone hebt. Toen ging het vooral om de volgafstand: het deel van het ruimtekussen voor je. De rest beschrijf ik hieronder.

Anders dan een gewoon kussen kan een ruimtekussen geen klappen opvangen, maar verkleint het de kans dat er klappen vallen. Het is heel simpel: door ruimte om je heen te creëren, wordt het risico dat iemand je raakt een stuk kleiner. Ruimte om je heen rijden doe je vooral door je plaats op de weg goed te kiezen. Als het om het ruimtekussen voor je gaat, is dat heel simpel: zorg voor voldoende afstand tussen jou en je voorligger. Als het om de ruimte links, rechts en achter je gaat, wordt het wat lastiger. Toch een simpele truc om te beginnen?

Ruimtekussen en ruimte rijden - Moto Maestro Motortrainingen
Pas je positie aan op de verschillende wegsituaties.

Variatie

Meer dan eens worden motorongelukken veroorzaakt door uitparkerende auto’s. En meer dan eens zie ik motorrijders vlak langs die rijen blik gaan. Doet dat niet. Zijn er geen tegenliggers, rij dan het liefst tegen de wegas aan. Zijn ze er wel, dan ga je richting het midden van jouw weghelft. Zo vergroot je je ruimtekussen. Dat heeft nog een voordeel: als je je positie op de weg regelmatig varieert, val je eerder op.

Pak op tijd je ruimtekussen - Moto Maestro Motortrainingen
Ruimte rijden op de motor.

Spiegelen

Op de snelweg rij je bij voorkeur ook niet vlak langs stilstaand of langzaam rijdend verkeer. Staat er een fikse rij auto’s in de file op een afrit en ga jij met honderd of meer rechtdoor, doe dat dan niet op de rijstrook direct naast die afslag. Er hoeft maar één gefrustreerde automobilist te besluiten om die file te verlaten en je zit er bovenop. Gefrustreerde automobilisten spiegelen niet zo goed, meestal, en hun tekst is bekend: “Ik zag die motor niet eens aankomen!” De tip: schuif een rijstrook naar links. Dan word je in elk geval niet diréct geraakt.

Motorrijden in de file - Moto Maestro Motortrainingen
Extra oplettendheid is een must bij file rijden.

Appen

Voeg je zelf uit en rijd het rechtdoorgaande verkeer niet echt vlot door, haal ze dan toch liever niet rechts in. Doe je dat wel, dan kun je zomaar geconfronteerd worden met iemand die zich net bedacht dat hij die afrit ook moest hebben. Wil je er toch langs, bijvoorbeeld omdat het echt niet opschiet? Rij dan uiterst rechts, zodat er wat ruimte is voor die ene auto die opeens jouw kant op komt. Haal je een auto in waarvan de bestuurder vermoedelijk zit te appen, kies je positie dan liefst uiterst links, zo ver mogelijk uit z’n buurt. Inhalen van zulke chauffeurs is altijd een goed idee: je kunt ze beter achter je dan voor je hebben.

appen en lezen achter het stuur - Moto Maestro Motortrainingen
Uitkijken voor afgeleide automobilisten.

125

Andere mensen kun je juist beter voor laten gaan. Bumperklevers en ander agressief rijdend spul heb je liever in het zicht dan achter je. Mensen laten passeren is ook het beste wat je kunt doen als je niet de pk’s hebt om ze voorbij te gaan. Dan ben ik meteen bij een truc die je kunt gebruiken als je met een 125’je ruimte achter je wilt creëren, bijvoorbeeld omdat je straks een gecombineerde op-/afrit moet pakken. Omdat je die ruimte niet kunt maken door extra gas te geven, maak je hem door het tegenstelde te doen. Ga wat langzamer rijden. De auto’s achter je halen je in, en jij hebt je ruimtekussen. Dat werkt natuurlijk alleen als je er ruim op tijd mee begint. Niemand rijdt graag achter langzamer verkeer, en mensen die dat wel doen houden vaak zelf genoeg afstand.

Een ruimtekussen creëren - Moto Maestro Motortrainingen
Pas op dat je niet in een te krappe ruimte terecht komt.

Voor de ander

Ruimte rijden kun je overigens ook voor anderen doen. Ga vast naar de linkerbaan als je ziet dat de motorrijder voor je moet gaan inhalen en er auto’s van achteren naderen. Haal je met twee of meer een auto in, ga er als voorrijder dan zo ruim langs dat de mensen achter je voldoende plek hebben. Enzovoort. Daar kom ik in een volgende aflevering vast nog op terug!

Train jezelf naar een hoger niveau - Moto Maestro Motortrainingen
Geef je rijvaardigheid en verkeersinzicht op de motor regelmatig een update.

Train jezelf naar een hoger niveau

Wil je het ruimtekussen en ruimte rijden en nog veel meer veelvuldig oefenen?
Tijdens onze motortrainingen wordt hier zeer veel aandacht aan besteed.
Kijk gerust eens in ons leuke aanbod!

Terug naar de index

Copyright @ Moto Maestro Motortrainingen