Rijden met een duopassagier

Rijden met een passagier is voor de een gesneden koek, voor de ander elke keer weer een avontuur. Voor iemand die nooit achterop zat, is het altijd even spannend. En dan is het voor allebei handig om de belangrijkste tips eens op een rijtje te hebben.

Onderweg met elkaar kunnen praten is niet alleen gezellig, maar ook veiliger dan elkaar schreeuwend en gebarend duidelijk proberen te maken wat er loos is. Heb je geen communicatiesetje, spreek dan af hoe je passagier je duidelijk kan maken dat het best iets rustiger aan mag of dat een sanitaire stop dringend gewenst is. Een duim omhoog, een duim omlaag, een tikje op je schouder. Maak het rijden vooral niet te moeilijk. Ga je vaker samen rijden, evalueer je rit dan achteraf. Heb je wel communicatie aan boord, druk je passagier dan op het hart om bij inhaalmanoeuvres en in haarspelden geen gesprek te starten en je niet voor een rood licht op een prachtig uitzicht te wijzen. Laat ze meedenken. Het helpt.

Pas je rijgedrag aan. 
Rijden met een duopassagier. 
Moto Maestro Motortrainingen
Bron: www.rideapart.com

Veilig op- en afstappen

Spreek met passagiers af dat op- en afstappen altijd vanaf links gebeurt. Laat ze altijd eerst vragen of het kan, voordat ze in actie komen. Zet zelf in elk geval je linkervoet plat op de grond, met voldoende grip onder je zool. Beide voeten aan de grond is natuurlijk beter. Knijp je voorrem in. Bij een laag zadel kunnen passagiers hun rechterbeen over het zadel zwaaien, hun lichaam naar je toedraaien en in de juiste positie schuiven. Zit het zadel hoger, dan stappen ze op via de linkerduostep. Vraag of ze met links je linkerschouder of -bovenarm vastpakken. Druk ze meteen op het hart dat ze altijd stil blijven zitten als je stilstaat: de geringste onbalans is dan al voldoende om heel zachtjes om te vallen.

Een juiste zitpositie

Hoe dichter je passagier bij je in de buurt zit, hoe makkelijker je rijdt, als stelregel. Daarbij maakt het wel uit op wat voor motor je rijdt. Op een Gold Wing kun je niet dicht op elkaar kruipen, terwijl een supersport nauwelijks te besturen valt als je passagier rechtop gaat zitten. Plan je samen een lange, meerdaagse reis, ga dan eerst ’s samen een dagje weg en kijk of het comfort achterop voldoende is. Een rugsteuntje op een topkoffer, een beter zadel of lager geplaatste steps kunnen een wereld van verschil maken.

Een juiste zitpositie. Rijden met een duopassagier. Moto Maestro Motortrainingen
Bron: www.visordown.com

Go with the flow

Een passagier die jouw bewegingen en je motor niet volgt in de bochten, zet je liefst bij de eerste bushalte weer af. Of je houdt heel veel van elkaar en blijft goed oefenen, natuurlijk. Vraag je passagier om met jou en je motor mee te bewegen. In de auto maakt het niet uit of er een zak zand of een mens naast je zit. Op de motor wel. Laat ze daarom ook met je meekijken. Zo kunnen ze anticiperen op bochten, drempels en remacties, en je vragen om in godsnaam niet in te halen als ze het vertrouwen even missen of het gevaar serieuzer nemen dan jij.

Tijdens het rijden met een duopassagier is het ook handig om te begrijpen hoe je passagier zich tijdens de rit voelt. Het leerzame platform Fortnine op youtube heeft hier een leuk (Engels) filmpje over:

Pas je rijgedrag aan

Hou rekening met het extra gewicht. Je remweg wordt langer, je acceleratie minder. Ook bij die inhaalacties, inderdaad. Rem en schakel vloeiend, ook om helmgekletter te voorkomen. Geef niet in één keer zot veel gas. Extra gewicht achter is minder gewicht voor. Een wheelie is dus vlot gemaakt. De meeste passagiers zijn daar niet op berekend. De meeste motorrijders ook niet. Moet er hevig geremd worden, vraag je passagier dan om zich aan de handgrepen vast te houden. Je wil het gewicht van je passagier er bij zo’n actie niet bij hebben.

En tot slot: zorg voor een goede uitrusting voor allebei. Een passagier valt even hard. Check je bandenspanning (de standaardspanning is oké) en schroef je veervoorspanning een stuk omhoog, als het even kan.  Vergeet hem niet daarna weer terug te draaien. Veel plezier, samen!

Rijden met een duopassagier. Moto Maestro Motortrainingen.
Bron: Kawasaki Nederland

Train jezelf naar een hoger niveau

Wil je meer weten over het rijden met een duopassagier of over een ander interessant onderwerp?
Tijdens onze motortrainingen wordt hier zeer veel aandacht aan besteed.
Kijk gerust eens in ons leuke aanbod!


Terug naar de index